4.Sınıf Milli Mücadele çalışma kağıtları, 4. sınıf milli mücadele test, 4.sınıf milli mücadele konu anlatımından oluşan yazımıza hoş geldiniz. Ayrıca sayfanın altında bulunan indir butonuna basarak kolayca pdf dosyasını indirebilirsiniz.
4.Sınıf Milli Mücadele Konu Anlatımı
TRABLUSGARP SAVAŞI (1911-1912)
Osmanlı Devleti ile İtalya arasında gerçekleşmiştir. Atatürk bu savaşa ‘’ Gazeteci Şerif Bey ‘’ kimliği ile katılmıştır. Atatürk’ün katıldığı ilk savaştır. Savaşı İtalya kazanmıştır. Savaşın sonucunda Uşi Antlaşması imzalanmıştır.
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI (1914 -1918)
İTİLAF DEVLETLERİ
- İngiltere
- Fransa
- Rusya
- Yunanistan
İTTİFAK DEVLETLERİ
- Osmanlı Devleti
- Almanya
- Avusturya-Macaristan
- Bulgaristan
Birinci Dünya Savaşı’na Osmanlı Devleti, Almanya’nın yanında kaybettiği toprakları geri kazanmak için İttifak Devleti içerisinde katılmıştır. Çanakkale, Kanal, Kafkas, Hicaz-Yemen, Suriye- Filistin ve Irak cephelerde savaşan Osmanlı Devleti bu cepheler içerisinde sadece Çanakkale Cephesi’nde başarılı olmuştur. Savaşı İtilaf Devletleri kazanmıştır. Savaşın sonunda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında Mondros Ateşkes Antlaşması imzalanmıştır.
ÇANAKKALE CEPHESİ
Birinci Dünya Savaşı’nda en şiddetli çatışmalar Çanakkale Cephesi’nde olmuştur. Kazandığımız tek cephe Çanakkale Cephesi’dir. Komutanlığını Mustafa Kemal Atatürk yapmıştır. Atatürk, bu cephede askerlere ‘’Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum.’’ diyerek askerlerin savaşın kazanılmasına olan inancını artırmıştır. Çanakale Savaşı’ndan sonra Mustafa Kemal’e ‘’Anafartalar Kahramanı’’ ünvanı verilmiştir. Çanakkale’deki önemli halk kahramanlarımızdan biri Seyit Onbaşı’dır. (Koca Seyit) Çanakkale’deki önemli halk kahramanlarımızdan biri de Cevat Paşa’dır. Cevat Paşa, Çanakkale Savaşı’ndaki başarılarından dolayı ‘’18 Mart Kahramanı’’ olarak anılmaktadır.
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
Birinci Dünya Savaşı’nı kazanan İtilaf Devletleri ile Osmanlı Devleti arasında 30 Ekim 1918 yılında bu antlaşma imzalanmıştır. Osmanlı Devleti adına Rauf Bey imzalamıştır. Daha sonra İtilaf Devletleri bu antlaşmanın 7. ve 24. maddelerine dayanarak Osmanlı Devleti’ne savaş açıp topraklarını işgal etmiştir.
İZMİR’İN İŞGALİ (1915)
İzmir, Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Bu işgale tepki gösteren Hasan Tahsin, 15 Mayıs 1919 yılında İzmir’de düşmana ilk kurşunu sıkmıştır. Böylece direnişin başlamasına sebep olmuştur. Hasan Tahsin, Hukuk-u Beşer gazetesinde çalışan bir gazetecidir.
4. Sınıf Milli Mücadele Konu Özeti
Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919’da İstanbul’dan Samsun’a Bandırma Vapuruyla giderek milli mücadeleyi başlatmıştır. Ardından Havza ve Amasya’ya gitmiştir. Ondan sonra genelgeler yayımlayıp toplantılar düzenlemiştir. Daha sonra Amasya’dan sonra Erzurum ve Sivas’a giden Mustafa Kemal, bu şehirlerde kongreler düzenleyerek halkı bilinçlendirmiş, vatanın bir bütün olduğunu ve parçalanamayacağını söylemiştir. Ardından Ankara’ya gelen Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) açmıştır.
DOĞU CEPHESİ
Doğu Cephesinde komutan Kazım Karabekir’dir. Bu cephede Ermenilere karşı savaşılmıştır. Savaşın sonunda Gümrü Antlaşması imzalanmıştır. Son olarak Gümrü Antlaşması TBMM’nin ilk askeri ve siyasi başarısıdır.
GÜNEY CEPHESİ
Güney Cephesinde gönüllü askerler vardır. (Kuvay-i Milliye birlikleri) Güney Cephesinde Fransızlara karşı savaşılmıştır. Ondan sonra savaşın sonunda Ankara Antlaşması imzalanmıştır. Güney Cephesi kahramanları, Antep’te Şahin Bey, Urfa’da Ali Saip Bey Maraş’ta Sütçü İmam’dır.
Urfa’daki başarılarından ötürü Ali Saip Bey’e Atatürk tarafından “Ursavaş” soyadı verilmiştir.
BATI CEPHESİ
İlk komutanı Ali Fuat Paşa, sonraki komutanı İsmet İnönü’dür. Düzenli ordu kurulmuştur. Yunanlılara karşı Batı Cephesinde beş savaş yapılmıştır:
- I. İnönü
- II. İnönü
- Eskişehir – Kütahya
- Sakarya Meydan Muharebesi
- Büyük Taarruz (Başkomutanlık Meydan Muharebesi)
Sonuç olarak bu beş savaştan sadece Eskişehir – Kütahya savaşı kaybedilmiştir. Daha sonra kaybedilen bu savaştan sonra Atatürk, Türk halkının seferber olarak ordunun ihtiyaçlarını karşılamasını istemiştir. Buna Tekalif-i Milliye emirleri denir. Mustafa Kemal Atatürk’e Sakarya Meydan Muharebesi sonucunda TBMM tarafından ‘’Gazi ünvanı ve Mareşallik rütbesi’’ verilmiştir. Sonrasında kazanılan bu zaferlerden sonra Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı. Daha sonra İsviçre’nin Lozan kentinde Lozan Barış Antlaşması imzalandı ve işgal resmi olarak sona erdi. Böylece Lozan Barış Antlaşması ile ülkemizin şu anki sınırları çizildi. ( Hatay hariç) Savaştan sonra 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi ve Mustafa Kemal Atatürk ülkemizin ilk Cumhurbaşkanı olarak seçildi. İlk başbakan olarak da İsmet İnönü seçildi.
Hazırladığımız 4.Sınıf Milli Mücadele konu özeti ve 4.Sınıf Milli Mücadele testleri ve etkinliklerini pdf olarak indirebilirsiniz.
Ayrıca 4. Sınıf Milli Kültür Ögeleri ve 4. Sınıf Geleneksel Oyunlar ile ilgili çalışmalarımızı da incelemenizi tavsiye ederiz. Son olarak haftalık çalışmalarımızı da incelemek için tıklayınız.
4.Sınıf için hazırladığımız tüm haftalık çalışmaları incelemek için tıklayınız.
Bizi instagram’dan takip etmek için tıklayınız.
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayınız.
Facebook adresimizi takip etmek için tıklayınız.