1. sınıf noktalama işaretleri çalışma kağıdı ve konu anlatımından oluşan çalışmamız 5 sayfadan oluşmaktadır. Ayrıca çalışmalarımız pdf olarak hazırlanmıştır. Son olarak çalışmalarımızı sayfanın altında bulunan indir butonuna tıklayarak kolayca indirebilirsiniz.
1. sınıf noktalama işaretleri çalışma kağıdı hazırlarken basit ve işlevsel olmasına dikkat ettik. İlk olarak nokta işareti ile ilgili çalışma sayfamız bulunmaktadır. Noktanın iki görevi üzerinde durduk: Cümle sonuna gelmesi ve sıra bildiren sayıların yanına koyulması görevlerinin olduğu örneklere yer verdik. Daha sonra virgül işareti ile ilgili hazırladığımız çalışma sayfası bulunmaktadır. Sonrasında soru işareti ile ilgili hazırladığımız çalışma sayfası bulunmaktadır. Son olarak ünlem işareti ile ilgili çalışma sayfamız bulunmaktadır. Ayrıca 1. sınıf noktalama işaretleri defter notu şeklinde de çalışmalarımızı kullanabilirsiniz.
Çalışma sayfalarımıza 1. sınıf noktalama işaretleri karışık olarak ele aldığımız çalışma sayfaları ile devam ettik. İlk olarak cümlelerin sonunda noktalama işaretlerini belirleme etkinliğimiz bulunmaktadır. Bu etkinlik ile bol bol pratik yapma şansı bulabileceksiniz.
1. Sınıf Noktalama İşaretleri Konu Anlatımı
- Nokta (.): Cümlelerin sonunda kullanılır. Bir düşünceyi tamamladığımızda veya bir şey hakkında bilgi verdiğimizde nokta kullanırız. Mesela: “Ali okula gitti.”
- Soru İşareti (?): Soru sormak için kullanılır. Bir şey hakkında bilgi almak veya karşımızdakine bir soru sormak istediğimizde soru işareti kullanırız. Örneğin: “Senin adın ne?”
- Ünlem İşareti (!): Heyecan, korku, sevinç gibi duyguları ifade etmek için kullanılır. Bir şeyin çok önemli olduğunu veya bir şeyi vurgulamak istediğimizde ünlem işareti kullanılmaktadır. Örneğin: “Nasıl güzel bir resim!”
- Virgül (,): Cümle içindeki kelimeleri ayırmak veya benzer grupları bir araya getirmek için kullanılmaktadır. Örneğin: “Ali, Ayşe’ye mektup yazdı.”
- Kesme İşareti (‘): Bir kelimeyi kısaltmak veya bir kelimenin sonuna eklenen “nın” ve “nin” bağlaçlarını göstermek için kullanılmaktadır. Örneğin: “Ali’nin kalemi.”
- Kısa Çizgi (-): Kelimeleri birleştirmek veya bağlamak için kullanılmaktadır. Örneğin: “Siyah-beyaz kedi.”
Bu işaretlerle cümlelerimizi daha anlamlı hale getirebilir ve iletişimimizi daha etkili bir hale getirebilmektedir. Noktalama işaretleri konusu ile ilgili hazırladığımız çalışmaların faydalı olmasını ümit ediyoruz. İyi çalışmalar.
Bizi instagram’dan takip etmek için tıklayınız.
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayınız.
Facebook adresimizi takip etmek için tıklayınız.