4. sınıf doğal afetler konu anlatımı, etkinlikleri, çalışma sayfası ve test pdf içeriklerimizle siz değerli okurlarımızlayız. Öncelikle belirtmeliyiz ki etkinlik sayfamız güncel formatlarda ve özenle hazırlanmıştır. Ayrıca etkinlik sayfamız PDF formunca oluşturlmuş olup sitenin en altında bulunan İNDİR butonuna basmanızla ücretsiz ve hızlı şekilde kullanımınıza sunulacaktır. Keyifli çalışmalar…
4. Sınıf Doğal Afetler Konu Anlatımı:
4. sınıf sosyal bilgiler dersinde bu hafta doğal afetler ve korunma yolları konusunu işleyeceğiz. Özellikle son dönemlerde gerek ülkemiz gerekse dünyamız çok fazla doğal afetle mücadele vermekte. Bizler de öncelikli olarak doğal afetleri tanımalı, sebeplerini ve korunma yollarını öğrenmeliyiz. İşte bu konumzla birlikte bu hususları derinlemesine inceleyecek ve etkinlik sayfamızla birlikte de pekiştirmeleri sağlayacağız. O halde gelin önclikle doğal afet nedir onu öğrenelim.
Doğal Afet:
Doğada kendiliğinden meydana gelen, can ve mal kayıplarına sebep olan felaketlere denir. Deprem, sel, toprak kayması (heyelan), çığ, orman yangını, erozyon, yıldırım düşmesi, fırtına, dolu ve don olayları mücadele ettiğimiz ve karşı karşıya kaldığımız başlıca doğal afetlerdir.
Deprem (Zelzele):
Yerkabuğunun kırılıp yer değiştirmesi ya da depremler sonucunda meydana gelen güçlü sarsıntılara deprem denir. Ülkemizde yanardağ kaynaklı depremler görülmez. Fakat genç oluşumlu ve deprem kuşakları etkisinde olmamız nedeniyle yer kabuğu kırılması sonucu oluşan depremler sıkça yaşanmaktadır.
Önlemler: Depremler ülkemizde görülen, can ve mal kayıplarıyla sonuçlanabilen doğal afetlerden biridir. Depremin zamanını önceden bilmemiz mümkün değildir. Fakat deprem kuşaklarını, fay hatlarının geçtiği riskli bölgeleri biliyoruz. Bu bölgeleri yerleşime açmama, eğer mecbur kalınırsa depreme dayanıklı binalar yapma ve deprem eğitimi başlıca önlemlerdir.
Ülkemiz bir deprem ülkesidir. Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası yapılması gerekenleri bilerek her zaman bilinçli olmak gerklidir. Can ve mal kayıplarını en aza indirme adına bu güvenlik önlemlerine dikkat etmek gereklidir.
Sel:
Aşırı yağışlar sonucu toprağın suyu ememesi ve taşkınların olması durumudur. Su taşkınları evlere, binalara, araçlara, eşyalara ve ne yazık ki insan hayatına zarar cerebilmektedir.
Önlemler: Aşırı yağış alan yerlerin altyapı çalışmalarını ona göre yapmalıyız. Özellikle taşkınların görünebileceği yerlere barajlar ve su kanalları yapmalıyız. Dere kenarlarına, taşkın riski olan yerlere ev ve yerleşim alanları yapmamalıyız. Son olarak da doğamızı ve bitki örtümüzü korumalıyız.
Heyelan (Toprak Kayması):
Aşırı yağışlarla birlikte yamaç ve eğimli arazilerdeki toprakların büyük bir kütle halinde hareket etmesine deir. Bu gibi büyük toprak hareketleri yollara, evlere ve insan hayatına zarar verebilir.
Önlemler: Eğimli bölgeler ağaçlandırılmalıdır. Eğimli arazilere ve yamaç eteklerine yerleşim ve ev yapılmamalıdır.
Çığ:
Dik ve yüksek yamaçlara aşırı kar yağması ve bu kar kütlelerinin toplu halde hareket etmesiyle çığlar oluşur. Çığlar yolları bazen de yerleşkeleri kapatıp can ve mal kayıplarına yol açabilir.
Önlemler: Yamaç ve dik bölgeler ağaçlandırılmalıdır. Çığ riski olan bölgelerdeki karlar kontrollü şekilde düşürülmelidir. Dağ etekleri ve yamaç bölgelere yerleşim ve ev yapılmamalıdır.
Doğal afetlerin zamanını önceden bilmemiz mümkün değildir. Fakat olası riskleri göz önüne alarak tedbirler alıp doğal afetleri en az zararla atlatmak mümkündür. İşte bu noktada da doğal afetlerden korunma yolarını öğrenmemiz ve tedbirler almamız önemlidir.
Etkinlik İçeriğimiz:
4. sınıf sosyal bilgiler dersi doğal afetler konusu test pdf içeriklerimiz özenle hazırlanmıştır. Ayrıca etkinliklerimiz güncel eğitim-öğretim müfredatına uygun ve günlük hayattan örneklerle oluşturulmuştur. Özellikle pekiştirme, değerlendirme ve kazanımı kavratma amacıyla gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Kısacası etkinlik içeriklerimiz PDF formatında hazırlanmıştır ve en altta bulunan İNDİR butonuna basmanızla ücretsiz ve kolay şekilde görüntülenecektir.
- 4. sınıf Sosyal Bilgiler dersi yeryüzü şekilleri ve nüfus özellikleri etkinlikleri için BURAYA,
- 4. sınıf Sosyal Bilgiler hava olayları konusu etkinlikleri için BURAYA,
- 4. sınıf Sosyal Bilgiler tüm ders içeriklerini görüntülemek için BURAYA,
- 4. sınıf tüm ders içeriklerini görüntülemek için BURAYA basarak hızlı erişim sağlayabilirsiniz.
Sitemiz ve Sosyal Medya Kanallarımız:
Öncelikle ilköğretim kademesi tüm ders etkinliklerine sitemiz üzerinden erişebilirsiniz. Aynı zamanda önemli gün ve haftalar ile ilgili içerikleri de sitemizden takip edebilirsiniz. Yeni yıl etkinlikleri çalışmamız sitemize yüklenmiştir.
Değerli okurlarımız, bizleri sosyal medya platformları üzerinden takip ederek en yeni çalışmalarımız hakkında ilk siz haberdar olabilirsiniz. Ayrıca takip, beğeni ve yorumlarınızla bizlere büyüme yolumuzda destek olabilirsiniz. Son olarak siz kıymetli okuyucularımıza keyifli çalışmalar dileriz.
DOĞAL AFETLER-1
DOĞAL AFETLER-2
Bizi instagram’dan takip etmek için tıklayınız.
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayınız.
Facebook adresimizi takip etmek için tıklayınız.