Onluğa Yuvarlama 2. Sınıf çalışmalarımız 6 sayfadan oluşmaktadır. Sayfanın altında bulunan indir butonuna basarak kolayca görüntüleyebilir ve indirebilirsiniz.
2. Sınıf en yakın onluğa yuvarlama çalışma sayfası hazırlarken öğrencilerin yuvarlama konusunu daha iyi anlayabilmeleri için somut örnekler ile renklendirmeye çalıştık.
2. SINIF EN YAKIN ONLUĞA YUVARLAMA KONU ANLATIMI
2. Sınıf Onluğa Yuvarlama, matematikte sayıları daha kolay anlaşılır hale getirmek ve işlemleri daha basit yapabilmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, sayıların onlar basamağına kadar olan kısmını korurken, onlar basamağından sonraki kısmı sıfırlarla doldurarak yuvarlama yapmayı ifade eder. 2. sınıf en yakın onluğa yuvarlama çalışmaları pdf dosyamızda konunun kalıcı hale getirilebilmesi için somut örneklere yer verdik.
Onluğa yuvarlama, bir sayının onlar basamağına kadar olan kısmını korurken, onlar basamağından sonraki kısmı yuvarlama kurallarına göre düzenler.
Onluğa yuvarlama kuralları şu şekildedir:
- Eğer onlar basamağındaki rakam 0, 1, 2, 3 veya 4 ise, sayı küçük olan onluğa yuvarlanır.
- Eğer onlar basamağındaki rakam 5, 6, 7, 8 veya 9 ise, sayı büyük olan onluğa yuvarlanır.
Şimdi bu kuralları kullanarak örneklerle onluğa yuvarlamayı inceleyelim.
Örnek 1: 37 sayısını onluğa yuvarlayalım.
- İlk olarak, 37 sayısının onlar basamağındaki rakam 3’tür.
- Sonra, onlar basamağından sonraki rakamları (7) göz ardı ediyoruz.
- Onlar basamağındaki rakam 3 olduğu için, sayımız 30 ile 40 onlukları arasındadır. Birler basamağında 7 bulunduğu için büyük olan onluğa yani 40’a yuvarlanır.
Sonuç olarak, 37 sayısı onluğa yuvarlandığında 40 olur.
Örnek 2: 68 sayısını onluğa yuvarlayalım.
- İlk olarak, 68 sayısının onlar basamağındaki rakam 6’dır.
- Sonra, onlar basamağında 6 olduğu için 68 sayısı 60 ile 70 onlukları arasındadır.
- Birler basamağındaki rakam 6 olduğu için, 68 sayısı büyük olan onluğa yuvarlanır ve yuvarlama işlemi sonucunda sayı 70 olur.
Sonuç olarak, 68 sayısı onluğa yuvarlandığında 70 olur. 2. Sınıf Onluğa Yuvarlama konusu kalıcı hale gelmesi ve tüm sınıfın öğrenebilmesi için bol bol örnek çözmek gereklidir
Bu örneklerde gördüğünüz gibi, 2. sınıf onluğa yuvarlama işlemi, birler basamağındaki rakama bağlı olarak gerçekleştirilir. Birler basamağındaki rakam 5’in altındaysa aşağı yuvarlama yapılır, 5 ve üstündeyse yukarı yuvarlama yapılır. Bu beceriyi daha iyi anlamak ve uygulamak için farklı iki basamaklı sayılar üzerinde pratik yapabilirsiniz.
2.Sınıf Matematik dersi için hazırlamış olduğumuz tüm içerikleri incelemek için tıklayınız.
Bizi instagram’dan takip etmek için tıklayınız.
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayınız.
Facebook adresimizi takip etmek için tıklayınız.