1.sınıf onluk birlik etkinlik, 1. Sınıf onluk birlik çalışma kağıdı sayfaları toplam sekiz tanedir. Çalışmalarımızı indirmek için sayfanın alt kısmında bulunan indirme butonuna tıklayabilirsiniz.
1.Sınıf Onluk ve Birlik Konu Anlatımı
Matematikte, sayıları temsil ederken kullanılan onluk ve birlik kavramları önemlidir. Bu kavramlar, sayıların basamak değerlerini belirlememize yardımcı olur.
1.Sınıf Onluk ve Birlikler
- Birlik (Birim): En küçük sayı birimi birliktir. 1 birlik, tek bir nesneyi temsil eder. Örneğin, 1 elma veya 1 kitap gibi.
- Onluk: On birlik, birliği ona bölen bir sayıdır. Birliği ona bölen sayıları temsil eder. Örneğin, 10 birlik 1 onluğa eşittir.
Örnek: 15 sayısını onluk ve birliklerine ayıralım. 15 sayısında onlukları bulmak için sayının en başına bakarız ve 1 onluğumuz vardır. Sayının son kısmında ise birlikler yer alır. 5 birliğimizin olduğunu görürüz. Böylece 15 sayısı 1 onluk ve 5 birlikten oluşmuştur.
Bu konuyu mantığı ile anlamak çok önemlidir. Çünkü ilerleyen konularda yapılacak olan toplama işlemi ve çıkarma işlemlerinde bu konudaki bilgiler kullanılacaktır.
Daha da önemlisi 2. Sınıfta da karşımızı çıkacak olan onluk ve birlik konusu basamak kavramı, eldeli ve eldesiz toplama işlemi, onluk bozmadan ve onluk bozarak yapacağımız çıkarma işlemlerinin temelini oluşturmaktadır.
8 sayfalık çalışmalarımızı hazırlarken görseller ile çalışmamızı destekledik. Böylece öğrencilerin bu konuda öğrenecekleri bilgileri somutlaştırmayı hedefledik. Özellikle taban blokları, abaküs modelleri onluk ve birlik konusunda sıklıkla kullanılan şemalardır. Bizde hazırladığımız sayfalarda bu şemaları kullandık.
Bunun yanı sıra bir gruptaki nesne sayısını belirleyerek onluk ve birliklerine ayırma çalışmalarına da yer verdik.
Verilen bir sayıyı onluk ve birliklerine ayırma, onluk ve birliklerine ayrılmış olan sayıları bulma etkinliklerimizde mevcuttur.
Bizi instagram’dan takip etmek için tıklayınız.
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayınız.
Facebook adresimizi takip etmek için tıklayınız.